Goud (muziek)
Goud is in de muziek de term die wordt gebruikt om aan te geven dat van een bepaalde uitgave, album of single, een bepaald aantal exemplaren verkocht is. De artiest van dit album of single krijgt vaak als onderscheiding hiervoor een vergulde replica van dit betreffende album. In tegenstelling tot de meeste muziekprijzen is er bij Goud dus geen element van kwalitatieve appreciatie, louter commercieel succes. Dat gaat hand in hand met de ranking in de hitlijsten, hoewel de tellingsregels behoorlijk kunnen verschillen.
Nederland
[bewerken | brontekst bewerken]De officiële goudstatus is in Nederland te krijgen door bij de NVPI een penning aan te vragen. Die penning, in feite een handtekening van een notaris, geeft de verkoop een internationale status en dus zijn waarde. Het is vervolgens aan de platenmaatschappij om er verder iets mee te doen. Vaak wordt er voor de gelegenheid één speciale gouden plaat in een wissellijst gemaakt.
De NVPI vraagt contributie van een vast bedrag dat verhoogd wordt met 3% van de omzet van de artiest. Dit is een reden van artiesten om af te zien van het lidmaatschap, en indirect daarom ook voor de ontvangst van gouden en platina platen.[1]
Een album of single wordt in Nederland met goud onderscheiden als er de volgende aantal streams zijn behaald (Gratis diensten als Youtube en Instagram tellen niet mee):[2]
- Singles – 10.000.000 streams
- Album populair – 40.000.000 streams
- Album klassiek/jazz – 20.000.000 streams
Sinds 1 januari 2024 telt één download of fysieke verkoop (bijv. cd of vinyl) als 215 streams. Voor albums zijn dit 2150 streams.
In het verleden waren dit andere aantallen. Zo werden populaire albums tot in de jaren 90 pas bij 50.000 verkochte exemplaren onderscheiden met goud. Later werd dit veranderd in 40.000 exemplaren en vervolgens in 35.000 exemplaren. Voor 1 januari was dit nog 20.000 verkochte exemplaren. Tegenwoordig geld het aantal van 40 miljoen streams. De verlaging heeft te maken met de teruglopende verkopen. Een groeiend aantal verkopen geschiedt via de virtuele toonbank, bij muziekdownloadwinkels.
De artiest met de meeste gouden platen is de Amerikaanse zanger Elvis Presley.
|
|
Zie ook
[bewerken | brontekst bewerken]België
[bewerken | brontekst bewerken]- ↑ Gouden platen, hoe werkt dat precies?[dode link], BNN 101 Barz, 8 september 2016
- ↑ [1], NVPI, geraadpleegd 22 januari 2024.